Saturday, December 29, 2012

detik terakhir sebelum ke sana

last day im in terengganu . esok fly back to malacca . mana ada sedih woi . dengan assignmentnya x siap lagi , dengan packingnya pun belum . memang 100% aku tak ready langsung nak balik kolej . sebulan memang tak puas la cuti . dah laa next break time chinese new year . lambat lagi . sob sob .

wuwuwu sedihnya nak balik melaka :/
next year aku baru masuk sem 3 . kalau kat uitm tengah study sem 4 dah ni oi ==' dah jadi senior sangat laa . hmmph . dah la balik melaka kena pindah rumah , punggah barang semua . hadoii part tu yang malas . buku berkotak-kotak . printer lagi . luggage 2 biji . eh memang laa aku suka berpindah randah ni kan .

tu part bila dah sampai rumah . ni part yang lagi best , balik without phone bhaii . i mean bb laa . so sementara bb tengah repair tu , aku pakai phone lama aku laa . both are nokia . note 2 ? hmm dulu ayah aku nak belikan tapi aku tak nak , konon samsung tak best macam bb . ni dah takde bb rasa tak best pulak .  menyesal pun ada :/

yelaa , selama ni time bosan senang je nak on9 ke , tweet dengan member-member . ni takkan asyik nak bukak lappy pulak kan . macam takde kerja je . haha . okaylaa , aku nak sambung tengok tv ni . kbai ~


Sunday, December 23, 2012

CONTEST 'NAK SKIRT DARI NORZI BEAUTILICIOUS HOUSE'

disebabkan hadiahnya yang ohsem ni maka aku berminat la nak join . mencuba nasib sekali sekala tak salahkan ? muehehe . boleh refer sini untuk keterangan lanjut :D

 i wanna tag MiyraAnnCik Cammy Lia and Fara E's . good luck !


Friday, December 21, 2012

Giveaway by 5imply Swack

nak join giveaway lagi . menang or kalah belakang kira . yang penting boleh tambahkan lagi rakan blogger and rapatkan silaturahim . eceh konon je kan ? nak banner aku tepek sekali !


nak tag Teenager Housemaid and aiex sepet . hope korang sudi join :)

Tuesday, December 18, 2012

kuasa uniform


 

okay malam ni no more entry jiwang . even aku sedang derita merindu *sila muntah malam ni aku dapat idea nak update pun lepas tengok cousin aku RT pics tangan orang kena tetak kat twitter tadi . orang tu kena tetak kat tapak tangan dia . memang teruk la sampai nampak tulang tu . fuhh ==' 

tapi satu yang aku perasan , selama ni bila aku kat hospital , banyak lagi luka besar-besar , teruk-teruk macam kena tetak , tikam tapi aku rilek je tengok . bukan setakat tengok , pegang , cuci luka bagai . siap tilik pulak luka tu takut ada tanda infection . haha . 
  
tapi bila tengok gambar yang orang upload kat fb or twitter , geli , nak muntah semua ada . tu belum bukak website kari ngeri lagi . mau nightmare aku 2 minggu . haha . aku pun tak tau laa tapi feel tu lain tau bila time kita rawat orang dengan pakai full uniform nurse dengan kita pakai baju biasa then tengok luka itu ini . rasa macam err =='

tapi takkan la semata-mata nak selamatkan orang contohnya budak tetiba jatuh longkang depan kita aku kena balik rumah grab the uniform , pakai pastu baru g usha-usha luka budak tu kan . mau over bleeding pulak nanti . haha . tu bangang namanya .


tapi tak kisah la tengah pakai uniform ke baju biasa , or situasi apa sekali pun . kalau orang tu tengah susah pergi la tolong kan ? apa susah . sekali kita buat baik , berkali ganda orang buat baik kat kita . 

hmm tu je la , aku ni malas nak menaip lama-lama . dah macam buat karangan spm pulak nanti jadinya entry aku ni . good night . peace !  

Monday, December 17, 2012

Segmen Pencarian Bloglist 2013

okay malam ni memang over . ni entry kedua untuk malam ni . since dah bosan ni baik aku join segmen je kan . muehehe . kali ini aku join segmen by ikaa . nah aku tepek banner .

                                Segment pencarian bloglist 2013

okay now aku tag 3 orang lagi blogger . aku pick random je ni . sorry . hehe . night ! :p

  1. makcik cantek :) 
  2. Bicara Kosong Si Mata Empat 
  3. ciktaring

rindu yang subjektif



isnin . 17 disember 2012 . di tengah kepekatan malam bertemankan hujan rintik-rintik di luar , jari masih laju menekan papan kekunci di saat semua sedang lena diulit mimpi . sunyi . rindu . rindukan seseorang yang jauh di mata . dia bukan siapa-siapa . hanya sekadar teman biasa . hampir setiap hari berhubung bertanya khabar , tapi sekarang semuanya hilang . hilang gara-gara masalah teknikal yang tidak dapat dielakkan . smartphone yang diharapkan dapat berjasa kepada tuannya rosak dengan tiba-tiba . so sad :(

oh celaka betul bila membaca semula intro di atas . berbicara puitis macam nak lawan A Samad Said lagaknya . aku bukan berjiwa sastera . so memang fail nak berpuitis-puitis bagai even baca novel hari-hari . heh =='

back to normal . now memang terasa rindu sangat dekat someone ni . haa kali ni sorry tak boleh mention nama , takut ada kawan aku yang baca pulak entry ni . mwahaha . seriously even baru seminggu tak contact , aku rasa macam bertahun-tahun aku tak sembang dengan dia . ni semua gara-gara bb aku rosak . so terpaksa la hantar kat kedai dulu kan . maybe dalam minggu ni boleh la ambik . hmm , seminggu kot tak bbm dengan dia . choi la . ni bukan setakat rindu dia , rindu phone sekali okay . susah aku nak tweet-tweet macam ni . takkan sepanjang masa nak mengadap lappy kan . rosak la mata aku yang sepet ni . hakhak .

so aku harap sangat bb aku ni pulih secepat yang mungkin . tak tahan dah rasanya berpisah dengan phone lama-lama . susah pun ye jugak . hmm . korang doa-doakan la yer . lagi bagus korang doakan bapak aku tetiba terbukak hati dia nak bagi phone baru kat aku ke . lagi berbaloi daripada dia sibuk nak beli sofa baru tu . ihiks .

hmm to YOU , good luck in this upcoming game . kasi menang . harumkan nama malaysia okay . good luck friend :)


Saturday, December 15, 2012

selepas dua tahun

semalam , 15 disember . birthday si RRA . siapa dia ? oh hanya sebahagian kisah lama zaman cinta monyet dulu . lawak . nakal . itu persepsi aku sekarang . setelah 2 tahun . yes , 2 tahun . oh jangan risau . aku bukan nak cakap aku masih mengharapkan dia . tidak sama sekali . langsung dah takde perasaan tu . hebat kan aku ? hak tuih . haha .

aku rasa macam takde motif pun aku nak update entry ni tapi lepas godek-godek balik entry lama , tetiba teringat kat kisah lama dulu . hamboii baru form 5 tapi feeling bercinta tu macam orang baru kahwin . dah putus tu mula la haru biru gila . sumpah sedih . aku pun rasa macam menyedihkan gila keadaan aku masa baru putus . call hasrul tengah-tengah malam sambil nangis . and hasil yang aku dapat , sampai hari ni dia duk ungkit pasal tu . choi la .

ala tapi tu cite 2 tahun lepas . sekarang aku dah okay la . sampai sekarang tak couple weh . bangga sikit :p dia pun sama . yang paling okaynya , kitorang still contact macam biasa . tapi takde la hari-hari macam dulu kan . kadang-kadang tu ada la bbm . aku pun ada wish birthday dia semalam . nasib baik ada facebook . kalau tak sumpah aku lupa . see , sampai ke tahap tu okay .

bagi aku yang lepas tu lepas la . takde apa yang perlu dikesali . semua tu pengalaman . pengalaman yang mengajar kita erti kehidupan , membuat kita lebih berhati-hati dalam menilai orang , lebih matang dalam mencari cinta . profesional la . lagipun , kitorang pernah jadi kawan sekelas 2 tahun okay . buat apa nak gaduh sebab kisah cinta monyet yang tak seberapa tu . eceh . macam kaunselor pulak kan ;)

 buat yang tahu pasal ni , baguslaa . yang still tertanya-tanya siapa RRA , tentang apa entry ni , kenapa aku post macam ni , sila rujuk 2 tahun lepas . pastikan korang nangis baca entry lapuk tu k . hahahaha :p




Wednesday, December 12, 2012

hye uitm dungun , here i come again :*

lama . cukup lama rasanya tidak menjenguk blog kesayangan . 12.12.12 , rabu . nothing special on this date bagi aku . sama je macam hari lain . oh motif aku menaip hari ni bukan nak story pasal 12.12.12 pun . saje nak cakap aku baru balik from uitm dungun :D

dah lama sangat plan nak g sana , tapi tak pergi pun . kadang-kadang nak buat sesuatu ni tak perlu plan pun kan . rasa nak buat , kita buat je . aku tergerak hati nak pergi pun lepas lutfi bbm ajak pergi sana . kebetulan bosan takde buat apa-apa kat rumah , why not aku join sekaki kan .

so dengan semangatnya pergi semalam , then sampai depan uitm teragak-agak nak masuk ke tak sebab bila dah jadi ex-student ni , feel tu lain sikit . rasa takut nak masuk pun ada sebab kita dah jadi orang luar kan even boleh je nak menyamar sebab aku still ada kad matrik uitm . plus rules uitm sekarang makin ketat . menyampah . tapi aku macam biasa , berani mati je masuk . mula-mula jumpa rid tapi sembang kejap je sebab dia tengah rushing nak pergi kelas . then aku terus heading to duyung , lepak kat bilik syima , tumpang solat . takleh blah geng-geng dia yang lain . macam tak caye aku ada kat sana . haha . excited bukan main =='

then pukul 2 , saiful dengan al datang ambik aku . stay rumah al la senang kan . lieyana pun ada sekali . si nana pulak takde sebab baru balik dari singapore :( tapi memang enjoy la bila dah together dengan geng-geng rapat ni kan . teringat zaman dulu . oh lupa , al dengan lieyana dah bertudung sekarang . comel sangat :)

semalam kitorang masak lunch sama-sama , then malam tadi buat kek for abeed's birthday . siap je kek tu suruh si azri datang ambik . pukul 1 kot . sanggup tu haa . haha . yang sedihnya , lupa nak makan kek tu sikit . choi .

pagi tadi aku bertolak balik ke KT . sekejap je ke sana . saja nak melepaskan rindu kat dungun . konon . ahaks . hope lepas ni boleh jumpa lagi . sayang korang :*

Saturday, November 17, 2012

hey love

tidak terlalu berharap , cuma inginkan yang lebih baik dalam perhubungan . lebih matang , lebih rasional . jodoh , ajal dan maut di tangan-Nya .

hey kamu , semoga selamat sampai ke destinasi . seimbangkan pelajaran and sukan . good luck :)

Thursday, November 15, 2012

kawan vs kekasih . pilihan anda ?

tergerak hati nak update blog malam ni after an incident melibatkan seseorang yang rapat dengan aku . and in this case , aku dikatakan bersalah . it's okay . aku tak nak melatah . aku malas nak cari gaduh disebabkan pihak sana tak rasional dalam buat keputusan and tak boleh nak berfikir secara matang .

macam ni la , to be short , aku nak tanya , siapa lagi penting , KAWAN atau KEKASIH ? oh biasa kalau tengah hangat bercinta memang kalau boleh hari-hari nak jumpa right ? tak payah nak tipu , aku pun pernah rasa situasi macam tu . siang malam texting , on the phone , saling merindu bagai haktuihh . well said , tak kisah pun kau nak buat apa tapi yerlaa kan , kita hidup ada member-member , salah ke luangkan even sekejap masa lepak dengan rakan seperjuangan dari zaman pmr ni ?

takde la nak cakap hari-hari kena lepak , makan dengan member . tapi kalau dah seminggu cuti , hari-hari boleh keluar dating tapi takde masa untuk geng dari zaman sekolah . okay itu bagi aku wajar untuk kami terasa . sangat terasa . tapi takde la sampai nak gaduh . we're taking it easy .

but why takde angin takde ribut takde taufan kau start perang dingin ni ? motif ? mohon pencerahan ye sayang . macam ni la , aku mewakili member yang lain nak nasihatkan la sikit kan , tak payah nak beriya sangat couple . kalau jadi , alhamdulillah . kalau takde jodoh kau merana nanti , kau cari siapa ? ni haa , telinga member-member yang kau buang ni laa yang kau cari . so sayang , ingat asal usulmu . eh tetiba .

whatever it is , KAWAN lagi penting dari KEKASIH bagi aku . tak salah nak bercinta tapi biar berpada-pada . nasihat untuk aku jugak bila aku dah berpunya nanti . eceh ayat habis sastera . choi .

btw this is nak kata random entry tak jugak , entry khas untuk seseorang , tak jugak . korang judge sendiri la . hewhew . good night :)
 
p/s : sorry kalau anda yang baca ni terasa . mohon ampun mohon maaf . ini hanya luahan perasaan seorang KAWAN terhadap seorang KAWAN . sekian .


Friday, November 9, 2012

cer teka cer teka

yuhuu ! finally habis pun final exam aku . kesian kan . budak uitm dah seronok celebrate sebab dapat result , kitorang budak spa baru habis exam . dah la kena kerja lagi esok . then malam esok baru aku balik terengganu . kali ni excited gila nak balik .

sebabnya of course la nak jumpa kawan n family kan ? tapi yang paling best sebab papa aku belikan something untuk aku sempena birthday aku n final exam even tak dapat result pun lagi . haha . cer teka pebenda aku dapat tu ? :p
-
-
-
-
-
-
-
 -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

taraa !
thanks papa ! iloveyou <3

p/s : bold 2 ni tak sure lagi nak bagi kat adik ke nak pakai lagi . sebab most of classmates guna bb . ke korang nak ? aku jual . hakhak :D

Monday, October 29, 2012

awas . ini entry serius !

baru pulang ke kolej semalam . raya dah , cuti dah , result mid term pun dah dapat . alhamdulillah semua lulus . but past is past . jumaat ni , aku akan berhadapan dengan final exam . memang scary . sangat . for your information , result mid term aku hari tu , subjek anatomy and physiology paling teruk . i got C for the subject . tak kecewa sangat even aku struggle gila for anatomy . tak tidur satu malam . sebab aku tahu setakat mana kemampuan aku . tak fail pun dah cukup alhamdulillah .

and buat parents aku bangga dengan aku pun dah cukup baik . memang aku belajar nursing sebab parents aku suruh . yes i know macam tak ikhlas sangat tapi apa pun bidang yang aku ceburi , aku akan cuba buat yang terbaik , aku nak parents aku bangga dengan aku . aku tahu diorang tahu apa yang terbaik untuk aku .

malam ni insyaAllah dah boleh start study . tu pun tak tahu la jadi ke tidak . aku ni jenis yang suka study last minute . sebab aku kalau study awal-awal , cepat je lupa . penyakit apa la aku ni haa . adik-adik yang nak ambik spm tu jangan study last minute pulak . eh dah nak exam korang kan ? kejadahnya study masa ni . buat soalan past year sudah . soalan lebih kurang je dik . trust me . ihiks .

so i have to away from keyboard or else memang tak study la jawabnya malam ni . so guys , yang mana nak exam or tengah tunggu result especially member-member uitm , pray to Him , ask for the best , and good luck ! :)

chayokk !

Wednesday, October 17, 2012

one week at Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Sultan Azlan Shah

konvo ILKKM 2012


KSKBSAS
hye guys . genap seminggu aku kat ulu kinta , hari ni kembali la pada tempat asal . malas gila kot nak balik melaka . aku dah fall in love dengan kskbsas ni . lawa kot kolej tu . sumpah best ! bilik mcm kat hotel . view cantik . nampak bukit-bukau semua . pendek kata almost perfect . cuma susah nak dapat line la kat sini . haha . susah la sket nak bergayut dengan pakwe-makwe tu kan :p

time rehearsal :D
pada sape yang tak tahu , aku ke sana sebab terlibat dengan persembahan koir untuk majlis konvokesyen ILKKM 2012 . kitorang 400 orang terlibat dengan koir . KOLEJ KEJURURAWATAN MELAKA , KOLEJ JURURAWAT MASYARAKAT BATU PAHAT , KOLEJ JURURAWAT MASYARAKAT SEGAMAT , KOLEJ JURURAWAT MASYARAKAT KLUANG , KOLEJ PEMBANTU PERUBATAN SEREMBAN , KOLEJ SAINS KESIHATAN BERSEKUTU SULTAN AZLAN SHAH . dalam sehari , ada 2 sesi , 12 lagu dinyanyikan . nak terkeluar anak tekak duk melalak hari-hari :D

besides that , ada pesta konvo tau . ada konsert , perfomance dari budak kolej lain , karoks . macam2 la pendek kata . seriously havoc gila . aku rasa  macam life kat uitm dulu je . maybe sebab tu aku sedih gila nak tinggalkan kskb ni :'(

plus , kat sini ada 3 orang kawan aku dari zaman spm sampai kat uitm . lutfi , shelly , sue . selalu la jugak melepak sama2 :)

oh lupa nak cakap , masa perasmian konvo tu , menteri kesihatan kita , liow tiong lai tu ada announce yang elaun kitorang naik . from 621.21 to 1166.58 . untuk student diploma la . alhamdulillah :) kalau yang sijil tu dari 500++ ke 820 .

before nyanyi pun sempat lagi snap2 :p
semalam ada dinner untuk kitorang yang terlibat dengan konvo ni . SUB yang anjurkan . best gila . siap ada persembahan dari kawan aku and pengarah2 pun nyanyi sekali :D
ni la kwn yg nyanyi tu . farsha :)

nurses-to-be with datuk SUB :)
tepi padang bola . lepak after dinner .
pose before makan . hewhew
hope sangat lepas ni ada lagi peluang ke sana . rindu :')

p/s : tadi jumpa dr fazley kat r&r tapah :p

mesra peminat . loike <3

Tuesday, October 9, 2012

*fly to UK tomorrow*

hye :) malam ni sempat la jugak nak update , since esok aku off day . special sikit , orang lain kerja , aku cuti . sebab esok aku nak fly g uk .UNITED KINGDOM ? hell no la . ULU KINTA je pun , hahaha . bebudak koir ramai betul update status kat fb malam ni konon nak fly ke uk . puii . nasib baik aku tak terlibat dengan kegiatan tak bermoral tu . eh ? haha .

aku stay sana seminggu . buat persembahan sempena konvo ILKKM tahun ni . ada pro and cons jugak la . pro sebab boleh dapat pengalaman , boleh rileks minda . consnya cross tu takut tak sempat nak habis . huhu . ni haa , aku baru habis packing 95% barang yang nak bawak esok . mak aii , barang kalah aku nak balik ke ganu . bukan main banyak . tu nasib baik aku tak angkut baldi sekali tau . patutnya kena bawak =.=

sekarang aku dah malas nak update panjang-panjang so aku stop kat sini la yer . good night guys . hihi ;)

night <3

Friday, October 5, 2012

RM500 within 3 weeks . what the =.=

hye . hari ni kerja pagi so ada masa la sikit nak update blog ni :) so what's up guys ? mesti tengah sibuk dengan exam kan ? hehe . aku pun lebih kurang la ni . huihh . selagi namanya student , memang tak lari la dari exam ni .

seminggu takde makanan kat dining , aku dah mula rasa perit . fyi , selama ni kat dining memang kolej kitorang serve makanan tuk student . bukan free ek , bayar la jugak . even lauk sama and kadang2 tak berapa nak kena dengan selera kita , tapi tetap bersyukur k .

masalahnya kolej aku ni hampeh la konon tak cukup pekerja , then suruh kita beli makanan kat luar . rules boleh keluar 5-7 pm je . cerdiknya laa . now hari-hari aku spent duit aku almost rm10 untuk makanan . bayangkan , dalam 3 minggu ni dah rm 400++ duit aku melayang . habis takkan aku tak nak makan ? memang tak ah . orang yang sibuk nak diet tu boleh la . aku ? dah sekeping macam ni haram la hukumnya nak berdiet bagai .
yeahh ! so true !
 so now aku dalam proses berjimat jugak . kena pandai manage duit la lepas ni . kalau tak , sia2 3 tahun aku belajar akaun+banking k . haha . bye ~

p/s : aku dah berjaya inject orang . tapi baru 3 kali . HAHAHAHA :D

Monday, October 1, 2012

medical ward

hari ni first day aku posting untuk sem 2 . perghh macam nak tercabut kaki aku ni berdiri 7 jam . hari ni aku kerja 2pm-9pm . kerja kat medical ward(female) . sem lepas aku dah pernah masuk wad ni . aku suka sebab clinical instructor wad ni baik . nak ambik cross pun tak takut . hihi .

hari ni dah dapat 4 cross . pengiraan iv , jagaan iv , pemberian ubat secara oral and nebulizer . haih banyak gila nak kejar cross sem ni . dah la next week seminggu tak kerja kes koir untuk konvokesyen ILKKM ni . hmm . mati la ~

honestly , even aku dah sem 2 , aku still tak boleh nak sayang kerjaya aku ni . maybe sebab aku dipaksa masuk ke sini , maybe sebab aku still sayang banking . entah la . tapi aku tak pernah stop cuba nak sayang nursing ni . demi parents aku yang nak sangat aku jadi nurse ni . huhu .

okay aku dah penat , banyak lagi kerja tak settle . chow .

Thursday, September 27, 2012

comeback





wuhuu lama gila tak update . hari ni dah habis mid term exam tuk sem 2 ni . result tak tau la camne kan . au tak nak fikir lagi yang tu . malam ni nak relaks kaw2 punya . btw , next week aku dah posting kat wad . minggu first dah nampak cabaran tu . cabarannya , clinical instructor wad tu garang seh :( tapi wad tu(medical female) best sebab dapat banyak cross even busy , banyak admission .

and esok kena timbang berat . benci siot benda alah ni . and satu lagi yg latest kena buat , palpation kat perut . korang rasa kenapa ? yg pasti bukan sebab makan banyak la kan , of course la sebab nak cek takut ada sape2 TERpregnant . hukhuk . girls , kalau nak buat pun pakai la precaution . kan dah menyusahkan orang lain . choi .

lain kali nikah la kalau nk buat anak sgt pun =.=
since dah lama tinggalkan subjek Bahasa Malaysia and dunia blogging ni , aku macam blur nak update pasal apa . well , aku just tak update blog , tapi all the times even in class pun aku duk blogwalk . haha . tak tahu plus takde masa nak update apa . so now , aku nak berhoneymoon layan saat2 manis habis exam . daa~

Saturday, September 1, 2012

and hello college , hello malacca =='

EVERYTHING LOVE
thanks . i can't lie . yes i'm happy and too bad , i still love you .


hye ;) haih esok dah nak balik kolej . balik melaka . teruskan perjalanan menimba ilmu di perantauan . ceh ayat macam budak form 5 nak spm kan ? haha . in other side , aku dah puas hati 2 minggu cuti duk kat rumah . yelaa , orang lain seminggu je aku bukan main dapat extra cuti kan . hihi . tapi half lagi mesti la sedih kan . nak-nak time tengah packing baju tadi . haha .

aku tak pernah rasa excited nak balik kolej . tak macam masa uitm dulu . kenapa ek ? sebab aku transfer sana rela dalam terpaksa kot . haha . plus lepas naik cuti ni ada exam , then terus praktikal . aiyoo memang kena study gila ah . mati aku kalau ada fail . dah la kantoi pasal pointer sem lepas dengan ayah aku . haha . ada ke patut kolej aku poskan result2 kitorang kat parents . memang tak ah . haha .

okay since now dah nak pukul 1am , aku kena slow-slow dah kot off lappy , g tidur . kang tak terbangun lak aku , tertinggal bas tak balik melaka aku . haha . okay guys , bye ;)

p/s : pasal pics tu , memang takde kaitan dengan entry ni . ada la kenapa aku tepek gambar tu . 1 gambar 1000 makna okay . wkwkwk


Thursday, August 30, 2012

tanda kiamat makin hampir



1. Sembahyang diabaikan (diringan-ringankan). 

2. Keinginan nafsu syahwat digalakkan dan berleluasa disebarkan melalui iklan, buku, gambar, risalah atau filem.  

3. Penjenayah menjadi pemimpin dan kebanyakannya jahil mengenai agama dan banyak memberi fatwa yang menyesatkan pengikutnya.

4. Perkara benar menjadi salah dan salah menjadi benar. Sukar untuk membezakan perkara halal dan haram kerana yang haram dianggap halal serta sebaliknya.

5. Berbohong menjadi satu keperluan dalam hidup dan menganggap jika tidak berbohong sukar untuk hidup senang.

6. Membayar zakat (harta, perniagaan dan pendapatan) dianggap beban.

7. Orang yang hidup mengikut kehendak agama ditindas dan hati mereka sentiasa merintih kerana maksiat berleluasa tetapi mereka tidak mampu mencegahnya.

8. Turun hujan di luar musimnya dan hujan tidak memberi keuntungan kepada makhluk di muka bumi.

9. Fenomena lelaki berkahwin dengan lelaki (homoseksual) dan perempuan berkeinginan kepada perempuan (lesbian) semakin menjadi-jadi.

10. Perempuan menguasai lelaki dengan memakai ubat guna-guna, sihir dan amalan syaitan lain.

11. Anak-anak mengingkari dan menderhaka ibu bapa (ibu bapa menjadi kuli dan anak menjadi tuan).

12. Kawan baik dilayan dengan kasar, manakala musuh diberi layanan baik. Kawan disangka lawan dan musuh dianggap sahabat serta memusuhi orang yang mengajak berbuat kebaikan.

13. Dosa dipandang ringan malah bangga melakukannya seperti zina, minum arak, bergaul bebas antara lelaki dan perempuan, meninggalkan sembahyang, mendedahkan aurat dan berjudi.

14. Masjid dihias indah tetapi kosong, terpulau, berkunci dan banyak berlaku kecurian barang masjid yang berharga.

15. Ramai yang sembahyang tetapi munafik dan berpura-pura. Di dalam sembahyang berjanji akan mengikut suruhan Allah tetapi di luar sembahyang melanggar perintahNya,

16. Akan datang golongan manusia dari Barat menguasai mereka yang lemah (iman) dan ramai terpengaruh dengannya seperti mengikut cara mereka berpakaian, bergaul dan suka berpesta.

17. Al-Quran dicetak dengan indah tetapi hanya dijadikan perhiasan dan jarang dibaca serta diamalkan kehendaknya.

18. Amalan riba berleluasa hingga orang alim pun terjebak sama.

19. Darah manusia tidak berharga, sering berlaku pembunuhan, peperangan dan jenayah.

20. Penganut Islam tidak mahu mengamalkan suruhan agama dan tidak mahu membela serta menyebarkannya.

21. Akan bertambah banyak penyanyi wanita (wanita yang tidak beriman adalah senjata syaitan yang baik).

22. Ramai orang kaya pergi umrah dan haji dengan tujuan melancong, yang sederhana pergi untuk berniaga dan yang miskin bermaksud meminta sedekah

Tuesday, August 21, 2012

entry raya kita :p

yey finally rasa jugak nak update blog ! wuwuwuwu lama gila tak update . takde masa plus tak tau nak update apa . so since now tengah mood raya , aku nak update jugak la kan kisah raya tahun ni . hewhew . raya ketiga baru nak update =='

bagi aku raya tahun ni macam kureng sket ah . tak tau a kenapa . maybe lepas ni ada exam or maybe sebab kutipan duit raya aku sangat laa hancur tahun ni . haha . aku rasa 19 tahun tu bukan laa tua mana pun kan ? :p

tahun ni tak banyak sangat pun  ambik gambar . raya pertama je beriya sket . meh tengok gambar kita . hahaha :D

family <3



cousins =.=
tu je laa . tetyba hilang mood nak update . haha . kbai .

Saturday, July 21, 2012

cerita seram pangsapuri

currently at home . yes . im in terengganu . cuti apa ? actually aku balik cuti weekend je . balik semata-mata nak berbuka puasa dengan family sebab lepas ni aku balik malam raya . sooooooooo sad :'(

okay entry ni sebenarnya diupdate sebab kawan aku ramai sangat tanya pasal pangsapuri yang aku duk sekarang . fyi , kolej sem 156 je yang stay . sem lain macam aku ni kena duk pangsapuri . ni pangsapuri under kkm jugak la kot . biasa la , semua ada pro and contra kan ? mana ada benda perfect . pro sebab tengah-tengah bandar melaka . so nak pergi mana-mana pun jalan kaki je . contranya tempat ni keras gila :(
so buat kawan-kawan aku yang suka sangat tanya tu , aku story kat sini je la . aku tak berani nak cerita kat sana . haha .

biar aku cirikan dulu pangsapuri aku ni .
-ada 9 tingkat , tapi tingkat 9 takde orang duk dari dulu sampai sekarang .
-kami pun dilarang naik ke sana
-kalau tengok dari jauh , pangsapuri ni terletak betul2 tengah hutan .
-tu je laa kot nak listkan . kejar masa ni :p

 #CERITA 1

kawan aku otp kat balkoni around 1am . tetyba rasa pedih atas mulut . bila masuk cek ada luka macam kena toreh . dia tak tipu . aku yakin . sebab aku sendiri tengok luka tu . fyi , balkoni kitorang mengadap hutan . tempat 'benda' tu .

#CERITA 2

lebih kurang sama . otp di balkoni . tapi kena ganggu masa tengah solat around 3am  . kiblat kami pun kebetulan mengadap hutan . kawan aku solat kat luar masa tu .. tak tutup langsir kat sliding door pulak tu . tapi tak kisah la . yang aku nak cakap , masa tengah sujud tu , dia rasa ada benda kat tepi . lama jugak dia tunggu sampai la dia pecut masuk dalam bilik . dalam bilik pun still diganggu . dengar bunyi orang berjalan , kerusi kena tarik . sampai dia cakap tak tahu tidur pukul berapa .

#CERITA 3

senior aku memang biasa bergayut dengan boyfie dia sampai 2 3 pagi . hari tu sekali tengah cakap tetyba dengar baby nangis . masalahnya dia sorang je dengar . tapi dia buat bodoh je -.-

#CERITA 4

kawan aku memang hari-hari dia mengaji . tapi nak buat caner satu hari tu dia letih sangat ,tak mengaji . pastu kena tindih kot . dia pun nak berzikir semua tapi dah takut , habis tunggang langgang la kan . and dia dengar macam suara mengilai . terus demam tiba-tiba esok tu . haih .

#CERITA 5

sem lepas ada sekali takde air . ada yang berani g tingkat 9 mandi kat rumah atas sana . since tu , air terus takde sampai sebulan kot . tukar paip 5 6 kali still takde perubahan . last sekali , panggil ustaz . and ustaz tu cakap memang ada kaitan dengan benda tu . sebab student yang g naik tingkat 9 tu kira dah kacau tempat diorang . ustaz tu sendiri naik tingkat 9 tu tengah malam and dia cakap tingkat 9 tu memang tempat makhluk halus tu . sebab tu kami student2 ni dilarang sama sekali naik tingkat 9 sampai sekarang

tu sebahagian kecil je . aku tak nak la cerita banyak-banyak . macam memburukkan tempat tu pulak :p tapi yelaa , kita stay tempat orang , kita kena pandai-pandai la hormat and jaga diri kan ? huhu . yang penting solat , mengaji jangan tinggal . choww ~

Monday, June 25, 2012

second day-getting worse

second day in melaka . sumpah penat gila hari ni . yelaa , aku kena pindahkan semua barang aku dari kolej ke pangsapuri . dapat pulak tingkat 2 . perghh nak mengangkat semua tu bukan ringan . 4 kotak barang-barang(kasut,buku dsb),2 luggage besar,printer,barang dalam plastic bag lagi . nak dijadikan cerita , sepanjang sesi punggah memunggah barang tadi,hujan turun lebat gila (y) oh yaa , tadi aku nak lori . first time. haha.

okay aku dapat satu bilik dengan kawan aku tapi honestly aku cakap , aku memang tak geng dengan dia . so memang susah la .tu kes roommate . kes bilik lagi sadis . loker 1 je,share 2 orang . bilik sempit gila.muat katil je . serius tak tipu . dengan barang aku yang banyak gila , bayangkan caner aku nak survive dalam condition macam ni untuk 6 bulan . haih . tabahkan hatiku ya Allah :'(

and disebabkan tension yang melampau , i cried . yes . memang aku macam tu . tu cara aku nak reduce tension . aku nak call kawan macam tak best . takut mengganggu . haih . esok dah start kelas and latihan koir . rasa nak menyumpah seranah je . penat pun tak hilang lagi tau :'(

Wednesday, June 20, 2012

kenangan join perkhemahan zaman sekolah

hari ni busy kot . bukan busy study . busy bagi taklimat kat adik aku pasal camping . al-maklumlah , orang first time nak g camping esok . adoi . ala aku mengata orang , macam aku dulu tak macam tu kan ? haha . pastu tolong dia packing . tambah tolak darab bahagi mana yang patut . benda-benda macam ni la yang buat kita rasa rindu nak g sekolah balik kan ? :')

aku rasa nak story pasal kenangan aku join perkhemahan sepanjang aku sekolah la malam ni . hee ;) kalau korang nak tau , since aku darjah 1 sampai la aku form 5 , 2 kali je aku join perkhemahan . masa darjah 6 nan form 5 . hak3 . bapak la kesian . orang lain bukan main tiap-tiap tahun join , aku 2 kali je . takleh bla , tempat sama okay =.= kat merang,setiu . bezanya , masa darjah 6 kat tapak lain . masa form 5 kitorang dapat tapak sebelahnya . haha .

kat sini la :D
 masa yang darjah 6 tu memang takleh bla . boleh pulak cikgu pilih aku jadi ketua kumpulan which is ketua untuk semua program . yang lain aku boleh tahan . yang tak boleh part kawad la . hancuss sial . wakaka . satu lagi ye la , masa kecik kan , hot-tempered gila . memanjang je tension sebab tanggungjawab as a leader kan . tahu la caner . berat . even masa tu baru darjah 6 . sikit-sikit nak marah . aku rasa semua pun bengang and nyampah dengan aku masa tu . haha . tapi bengis-bengis aku pun berbaloi la . bawak balik hadiah pertandingan nasyid kot . ala , tempat ketiga je pun . haha

haa yang masa form 5 best . banyak kenangan . semua manis . takde pahit-pahit :) kitorang berkayak , masuk hutan . redah anak sungai berlumpur . awesome gila even bau macam tahi lembu . haha . aku ingat lagi masa redah anak sungai tu , dah la aku ni pendek , so tenggelam sampai paras peha gak ah aku ni . orang lain kat lutut je . haha . pastu siput kiri kanan . dengan ranting-ranting kayu . sampai aku terbayang takut ada ular ke kat bawah tu . hahaha . takut punya pasal . dengan terbayang kitorang sesat la , kena rasuk la , nampak benda bukan-bukan dalam hutan . orang kuat tengok tv macam ni la jadi . terpengaruh dengan cite-cite seram tu . haha . amende lagi la aku buat . aku ingat-ingat lupa je ni .

err,macam karangan darjah 4 pulak aku tengok . haha . choww dulu la . blogwalking sat . good night everyone :)

Sunday, June 17, 2012

rindu itu sakit kan ?

pernah tak rasa macam korang ni kawan masa susah je ? haa aku selalu rasa macam tu . member perempuan aku takde ah ramai buat camtu . cuma bengang and sedih la dengan member-member laki aku sorang dua tu . time problem dengan awek cari aku . mintak nasihat aku . suruh aku jadi orang tengah . dah nama member kita tolong la kan . tapi yang sedihnya bila dah bahagia balik aku ni buat macam tak kenal je . langsung tak contact =.=

sampai kadang-kadang aku nekad tak nak reply kalau diorang text or mintak tolong dengan aku . nak buat tak kenal je . tapi hampeh . cepat je layu bila kena pujuk sikit . grr . and now honestly memang aku tengah terasa dengan member aku tu . huh :( aku nak

okay tak tau nak cakap pasal apa . korang jangan baca la entry mengarut ni . ni entry luahan perasaan aku je pun :| aku tak tahu nak cakap caner . aku kadang-kadang rasa rindu , kadang-kadang sakit hati . erghh :(

seriously i miss you now :'(

Friday, June 15, 2012

amboi naik harga lagi ?

tadi adik aku g kedai then balik buat surprise kat aku . belikan aku twisties . oyeahh surprise kepala hotak =.= ingat memang nak beli untuk aku . tapi awal-awal siap warning jangan habiskan . kalu tak kena bayar 40sen . apakah ? >.<

terus dia cakap twisties dah naik harga seposen . hahaha . amboi aku ingat benda lain je naik harga . jajan pun dah pandai naik harga ek . masalahnya kalau isi tu still banyak takpe . ni kalau ikut kajian aku , zaman aku kecik dulu rasa penuh je dalam plastik tu . sekarang 1/4 je kot . selebihnya angin . yeahh ~ nanti tahun 2020 silap hari bulan tinggal angin je dalam pek tu . hahaha . okay tak lawak -.-

konklusinya , seiring dengan kemajuan pesat global , harga sesuatu benda tu akan turut meningkat tapi kuantiti akan dikurangkan . eh ? betul ke ni ? zzz

dan konklusinya lagi , terengganu vs t-team malam ni , terengganu menang 3-0 . gol by manaf mamat nan hadi yahya . okay takde kaitan dengan topik twisties >.< bye !

aku nak suruh kawan aku belanja esok . mengidam !

Tuesday, June 12, 2012

i don't love you

aku malas nak menaip , so layan lagu je malam ni . hewhew



I DON'T LOVE YOU
LIKE I DID
YESTERDAY 
</3

Sunday, June 10, 2012

assignment buat kita sakit hati

aku baru start buat assignment semalam . aku punya la senang hati baru start semalam sebab aku ingat sikit . rasa nak pecah jantung aku tengok rupanya berlambak-lambak yang aku kena siapkan . tu tak masuk yang aku kena study balik , kena hafal , kena faham betul-betul . okay memang best la macam ni .

lagi best bila soalan yang dia bagi tu aku just salin keyword je . bajet boleh faham sendiri la bila buat tu . last-last aku langsung tak tau amende yang aku salin . i mean maksud soalan tu . soalan tu nak apa . haha . terpaksa la gadaikan kredit ciput aku ni call member-member . diorang lagi advance , langsung tak salin soalan . what the ??? haha .

memandangkan aku dah blur tak tahu nak buat apa , konklusinya aku buka lappy , on fb , on twitter , on blog . haha . lepas ni kena solat , makan . pastu baru sambung buat keje kot . tak pun tidur . hehe :p

assignment spoilkan mood saya di samping kegembiraan sebab lain . hehe

Friday, June 8, 2012

orang lain balik u aku yang sedih

hari ni memang bosan . aku pun dah start sedih ni . hari ni kan budak unisza nan uitm sibuk register nak masuk sem baru . diorang sedih+excited nak sambung study , aku sedih sebab dah takde kawan nak lepak-lepak lepas ni . dah la cuti aku ada 2 minggu lagi . okay aku dah terbayang dah 'keseronokan' berjimba di rumah semata-mata and jadi housewife tak bertauliah . dah la aku 2 beradik je . adik aku sah-sah la pergi sekolah . and hell yeah , aku keseorangan di rumah =.=

eh tipu , ibu aku ada laa . tapi dia tengah busy siapkan tempahan baju raya . tahun ni ibu aku nak siapkan awal-awal . tak nak jadi macam tahun lepas . bulan puasa busy gila sampai tak tidur malam nak siapkan baju orang . eyy aku pun heran . buat apa la baju raya banyak-banyak . 2 pasang dah la :p

eh dah melalut pasal baju raya lak . erm , even semua dah balik u , tapi yang study kat terengganu ni ada lagi . so diorang cakap kalau free time weekend tu boleh la hang out lagi . plus , ex-roommate aku kat uitm nak datang jumpa aku kalau boleh . harap sangat jadi . sebab kena tengok schedule kawan aku sorang lagi . kalau dia takde training bola boleh la . hmm .

okay la guys , selamat kembali ke universiti , selamat menjadi senior and selamat hari raya ! eh ?

p/s : sumpah aku rindu uitm terengganu :'(

first day sem 2 . miss all the moments in uitm badly T.T

Thursday, June 7, 2012

don't hate smokers

morning . yawning ~ yeah macam biasa lepas subuh aku tidur tapi hari ni baik sikit , bangun awal . bila dah kemas-kemas rumah , dah breakfast tak tahu nak buat apa . so aku nak update ler . hihihi .

time sembang dengan member , bila cakap pasal pakwe ke , lelaki ke wajib ah cakap :

"aku tak nak pakwe aku smoking"

"aku tak suka lelaki smoking . benci"

"aku benci lelaki yang smoking"

and reaction aku ? senyum je . whyyy ? sebab , ayah aku pun smoking jugak =.= so kalau aku cakap aku benci perokok , aku benci ayah aku la . kawan-kawan aku la . yes memang aku benci gila dengan asap rokok . rasa macam cannot breath la kalau ayah aku duk smoking . kalau tak tahan kita duk la jauh sikit . haha .

satu lagi , dulu zaman-zaman couple , semua ex aku tu smoking . kita larang pun dia cakap ok but still smoking bila dia takde dengan kita . so no point nak membebel , ugut-ugut mintak putus bila pakwe kau tak nak stop smoking . hello , ingat senang ke nak hilangkan ketagih merokok tu . memang laa kita tak merokok tapi just fikir laa , kita kalau dah biasa dengan sesuatu tu , mesti susah nak tinggal kan ?

tapi si perokok ni jangan la buat alasan macam tu pulak , usaha la jugak untuk kurangkan ketagihan merokok tu . tahu tak rimas asap rokok tu . erghh >.<

tapi ingat , tak payah la sampai nak benci perokok k ? kita pun bukan perfect kan . chill la . hehe ;)
letak benda alah ni kat rumah aku boleh tak? haha

kalau nak janji palsu balik ah woi !

ni entry lepas geram . kalau rasa malas baca close je blog aku ni . okay hari ni memang aku geram gila . janji bukan main nak datang jumpa aku and zuby . tapi bila kitorang sampai , ada la 2 ekor makhluk Allah ni tak angkat call , tak reply message . lama lepas tu baru cakap tak jadi datang . macam-macam alasan la diorang bagi , eh damn la . diorang ingat aku n zuby tu takde kerja lain ke nak tunggu diorang sampai 1 jam ? dah la zuby tengah busy kemas barang nak pindah .

masalahnya keluar dengan member matriks boleh pulak kan ? nampak sangat nak avoid aku n zuby . eh biasa la , dah ada kawan baru , dah jadi best student memang laa berlagak kan . tak pe , hari ni hari diorang , nanti kena batang hidung sendiri padan muka .

lepas ni memang tak ah aku nak keluar dengan orang macam tu . F .

nasib la dapat kawan camtu =.=
p/s : CEMERLANG AKADEMIK KALAU FAIL BAB-BAB REMEH TEMEH NI , NO ONE WILL RESPECT YOU . TAKE NOTE .

Monday, May 28, 2012

hujan bukan bawa bala la bangang!

hey hey hey ! sape yang ada kat terengganu sekarang mesti best gila rasa kan . tiap2 malam hujan lebat gila , angin kuat . aku rasa kalau aku duk kat luar dengan aku sekali join daun2 kering duk berterbangan . hehe . bagus jugak hujan ni . hujan tu rahmat kan ?

jeles tgk kucing ni tido
 tapi malangnya ada jugak yang anggap hujan ni menyusahkan . kadang2 yang mencaci-maki hujan turun tu tanpa sedar tak bersyukur dan ........ hmm fikir la sendiri . tak sanggup nak taip . okay contoh la , masa korang nak keluar tetyba hujan turun . korang dengan selamba marah2 sebab plan korang terpaksa dicancelkan . sedar tak sape yang turunkan hujan tu ?

hari tu pulak masa ganu vs kelantan , ganu kalah . kebetulan hujan lebat masa game kat kelantan . ada la makhluk Allah ni komen kat page mana entah , dia cakap sebab hujan la ganu kalah . astaghfirullahalazim . kalah dan menang tu kan adat permainan . kenapa hujan yang perlu disalahkan ?belajar la terima kekalahan and kalau nak komen kat fb tu fikir dulu . teruk jugak komen dia tu dikritik . adoyai ~

so kesimpulannya , hujan itu bukan bawak bala ke apa tapi hujan tu rahmat . dan kesimpulannya jugak , jom tidur awal time hujan ni . ekeke :p

Sunday, May 27, 2012

budak-budak sekarang advance ek

tadi aku outing dengan kawan-kawan sekolah aku . macam biasa manusia takde lesen macam aku ni memang wajib ah kan orang datang ambik . tapi hari ni bukan eyza , tapi zack . okay untung sangat jadi orang kaya . baru dapat lesen dah dapat drive honda civic . kete sendiri woit . perghh >.< aku ni lesen pun takde , berangan pun jadilah kan ? huahuahua

eyza lak ambik kelyp n bada tapi bada join sekejap je kitorang tadi . macam-macam destinasi pergi tadi tapi karok kat giant tu wajib ah . arghh takde tempat lain ke ???? dah la tension takde lagu baru kat situ , tambah pulak dengan bersepah budak sekolah duk dating kat eskalator , tepi-tepi tempat orang lalu-lalang . adoi makk , berbulu mata aku tengok . kalau yang dah macam form 4,5 tu boleh terima la jugak . ni budak mcam form 1 pun dah pandai gesel sana sini . adoi rasa nak lempang je . aku dulu masa form 1 baru pandai nak texting2 . haha .

sekarang aku tengok adik aku yang form 1 tu pun dah macam aku dulu . melekat je handphone dengan dia . aku pulak dah macam tak guna phone . sunyi je . sampai tadi aku tengok gambar2 dalam phone adik aku sound "kenapa , dah tak tahu nak buat apa dengan telefon ke ?" okay terasa rendah diri seketika . shit . tunggu la aku berpakwe balik nanti , sampai dalam jamban aku bawak phone tu !

oh tadi zack cakap mentang-mentang tutti frutti baru bukak kat sini , ramai budak sekolah datang lepak . yelaa , dulu lepak kat mcd , sekarang dapat port baru la tu . budak sekolah . hmm , dulu kita pun macam tu ye dak ? tak kisah la tapi yang penting zaman sekolah la paling best . part happy banyak , part sedih pun banyak .

tengok pics ni teringat masa kat u dulu :'(
memandangkan dah nak start hujan , aku nak off lappy , solat then tidur . kuangkuangkuang . nak mesej pun tak tahu nak mesej dengan sape . sedih :(

Saturday, May 26, 2012

english retro night

hye ~ baru rasa nak update . oh aku selamat sampai kat rumah petang tadi . finally kan ? :) tapi tak seronok sangat la . bersepah assignment mengiringi kepulangan aku kali ni . adoyai . memang tak boleh tengok orang senang langsung . dah la esok belum pape dah nak outing dengan member sekolah . yelaa , sementara diorang still bercuti kan ?

okay dah la intro . takde kaitan pun . semalam kan kat kolej aku ada dinner+farewell untuk raikan student sem 6 yang dah habis study tu . best jugak la . cuma different dengan dinner yang aku attend sebelum ni , takde student lelaki . ala takde la weird pun . okay je . jom tengok gambar :p

senior sem 6 . sempoi gila . hak3

me <3
baju kuning tu sem 5 . caye tak ? hewhew         
havoc jugak la semalam . memang retro habis . walaweh macam tertunggu-tunggu pulak apa tema untuk sem depan kan ? hik3 . dah la , malas nak fikir dah pasal dinner bagai . result aku ni ntah bila la nak keluar . susah hati aku . nak cuti pun tak senang >.< guys , wish me luck k . kawan aku yang MA dah dapat result tadi . nurse tak tahu bila :|
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...